Symfonia Mroku
Zapraszamy Was do konkursu na stworzenie dzieł, które oddadzą esencję sztuki mrocznych elfów – pełnej ekspresji i surowych emocji. To okazja, by wyjść poza schematy i zaprezentować Waszą interpretację tej unikalnej estetyki. Możecie wybrać dowolną formę – może to być obraz, grafika, muzyka, wiersz, czy opowiadanie. Najważniejsze, aby dzieło było nasycone aurą podmroku.
Inspiracja:
Czym jest sztuka mrocznych elfów?
To więcej niż forma wyrazu – to narzędzie do wywoływania skrajnych emocji i wstrząsania odbiorcą. Ich dzieła bywają makabryczne, niepokojąco zniekształcone i poruszające. Artyści, którzy posługują się magią, czasami sięgają po runy wpływające na umysł widza, intensyfikując doznania i wprowadzając go w stan, który dokładnie odpowiada zamysłowi twórcy.
W Podziemiach dźwięki również niosą ciężar emocji. Muzyka mrocznych elfów nie należy do lekkich czy radosnych – jej brzmienia wywołują głęboki niepokój i szacunek, a czasem nawet grozę. Jest to muzyka poświęcona bogom, wykonywana podczas rytuałów religijnych lub bitew, gdzie oddanie czci bywa ważniejsze, niż słowa.
Zasady konkursu:
Forma dzieła:
Dowolna – możecie stworzyć obraz, grafikę, wiersz, fragment prozy, muzykę, a nawet nagranie lub wideo. Ważne, aby zachować styl i emocjonalną intensywność sztuki mrocznych elfów.
Temat:
Wasze dzieło powinno oddać ducha sztuki mrocznych elfów: makabryczną estetykę, mistyczną aurę, emocjonalną surowość.
Prace konkursowe:
Oznaczcie swoje dzieła tytułem Symfonia Mroku i wyślijcie je na konto Herbii do 30 listopada, do godziny 23:59. Każdy może zgłosić jedną pracę, choć możecie w niej zawrzeć kilka elementów – np. ilustrację połączoną z krótką prozą czy muzyką. Udział mogą wziąć tylko gracze z aktywną kartą postaci.
Głosowanie:
Po zamknięciu nadsyłania prac wszyscy będą mogli oddać głos na faworyta. Będą na to 3 dni.
Nagrody:
Każdy uczestnik otrzyma medal za udział, a zwycięzca zostanie dodatkowo nagrodzony wyjątkowym artefaktem mrocznych elfów, który zostanie wymyślony po konkursie specjalnie dla jego wybranej postaci.
Czy odważysz się wziąć udział i zanurzyć w sztuce Podziemi?
Pokażcie na co Was stać i stwórzcie dzieło, które wywoła w odbiorcach silne emocje – w najbardziej upiornym stylu mrocznych elfów!
[Konkurs] Symfonia Mroku
2Prace konkursowe
Poniżej znajdują się zgłoszenia uczestników. Trzy z nich to nagrania, przygotujcie słuchawki! Głosujcie na swoich ulubieńców pod tym postem - na oddanie głosu macie czas do czwartku, 5 grudnia, do godziny 23:59.
Praca numer 1:
Praca numer 2:
Praca numer 3:
Praca numer 4:
Praca numer 5:
Poniżej znajdują się zgłoszenia uczestników. Trzy z nich to nagrania, przygotujcie słuchawki! Głosujcie na swoich ulubieńców pod tym postem - na oddanie głosu macie czas do czwartku, 5 grudnia, do godziny 23:59.
Praca numer 1:
Spoiler:
Praca numer 2:
Spoiler:
Praca numer 3:
Spoiler:
Praca numer 4:
Spoiler:
Praca numer 5:
Spoiler:
[Konkurs] Symfonia Mroku
4Ależ mamy utalentowanych ludzi na tym forum. Wspaniałe prace, piękne pieśni - chciałbym nagrodzić każdego, ale gdybym musiał wybrać tylko jedną osobę to autor pracy numer 5 po mojemu pozamiatał parkiet i zgasił światła. Chylę czoła!
[Konkurs] Symfonia Mroku
6Numerous 3
Slowem krytyki:
* Mroczne są społeczeństwem matriarchalnym. W tej parze mężczyzna wygląda na szlachcica, równego swojej damie.
* Elfy nie mają brody. Nie mogą mieć. Nawet gdyby któryś urodził się inny, żadna kaplanka nie pozwoliłaby mu nosić się ze swoim wyrazem indywidualności.
* Nie wiem co to za trucizna, ale musi być naprawdę potężna, skoro zdeformowała lewą dolną część kieliszka.
Slowem uznania:
* Dzielo jest cudowne. Gdybym zobaczył je przed stworzeniem Maega, właśnie tak wyglądałaby moja pierwsza postać. Można do niej dorobić kosmiczne lore.
* Krzywy kieliszek zauważyłem tylko dlatego, że bardzo spodobała mi się gra światła w tym napoju i aż sobie przybliżałem. Nie wiem co to, ale piłbym całymi beczkami.
* Cudowne kolory, szczególnie złote akcenty. Wygląda fantastycznie.
* Romantyczne. Lubię romantyzm.
Oczywiście piąteczka też zbija z nóg, aczkolwiek art bardziej do mnie przemówił.
Slowem krytyki:
* Mroczne są społeczeństwem matriarchalnym. W tej parze mężczyzna wygląda na szlachcica, równego swojej damie.
* Elfy nie mają brody. Nie mogą mieć. Nawet gdyby któryś urodził się inny, żadna kaplanka nie pozwoliłaby mu nosić się ze swoim wyrazem indywidualności.
* Nie wiem co to za trucizna, ale musi być naprawdę potężna, skoro zdeformowała lewą dolną część kieliszka.
Slowem uznania:
* Dzielo jest cudowne. Gdybym zobaczył je przed stworzeniem Maega, właśnie tak wyglądałaby moja pierwsza postać. Można do niej dorobić kosmiczne lore.
* Krzywy kieliszek zauważyłem tylko dlatego, że bardzo spodobała mi się gra światła w tym napoju i aż sobie przybliżałem. Nie wiem co to, ale piłbym całymi beczkami.
* Cudowne kolory, szczególnie złote akcenty. Wygląda fantastycznie.
* Romantyczne. Lubię romantyzm.
Oczywiście piąteczka też zbija z nóg, aczkolwiek art bardziej do mnie przemówił.
[Konkurs] Symfonia Mroku
7Mój Boże. Trochę się wstrzymywałem z przeglądaniem tych prac, by nie zzielenieć za wcześnie z zazdrości, ale ostatecznie i tak poległem.
Na całe szczęście wskrzesił mnie zachwyt.
Dwójeczka jest niemal wszystkim tym, co chciałbym zrobić, gdybym miał manę, moc i talenta. Niesamowity klimat; bębny uderzyły we mnie podczas przechadzania się ciemną uliczką i aż przeszedł mnie dreszcz. Po prostu ekstra.
Ament.
Na całe szczęście wskrzesił mnie zachwyt.
Dwójeczka jest niemal wszystkim tym, co chciałbym zrobić, gdybym miał manę, moc i talenta. Niesamowity klimat; bębny uderzyły we mnie podczas przechadzania się ciemną uliczką i aż przeszedł mnie dreszcz. Po prostu ekstra.
Ament.
[Konkurs] Symfonia Mroku
8Trudny wybór.
Jedynka ma klimacik trochę jak stara, dobra, mroczna platformówka a la Castlevania xD.
Piątka wymiata! Świetny tekst i melodia, choć słowa są nieco niewyraźne. Ale rozumiem - mroczny elf nie kaktus
Głosuję na dwójkę. Piękny głos tworzący chórek i klimat utworu.
Jedynka ma klimacik trochę jak stara, dobra, mroczna platformówka a la Castlevania xD.
Piątka wymiata! Świetny tekst i melodia, choć słowa są nieco niewyraźne. Ale rozumiem - mroczny elf nie kaktus
Głosuję na dwójkę. Piękny głos tworzący chórek i klimat utworu.
[Konkurs] Symfonia Mroku
9Dwójeczka na miejsce 1
A dla wszystkich pozostałych miejsce 1.5, pięknie, pięknie!
A dla wszystkich pozostałych miejsce 1.5, pięknie, pięknie!
[Konkurs] Symfonia Mroku
10Wszystkie osm. Naprawdę ciężko wybór. Wiersz z 3 wspaniały. 2 chciałbym pochwalić za wykonanie, bo było świetne. 1 słuchało się przyjemnie. 4 również bardzo dobry...
... ale to przy 5 poczułem ciary przy tym znanym mi blusowym zawodzeniu. Łap pan
... ale to przy 5 poczułem ciary przy tym znanym mi blusowym zawodzeniu. Łap pan
[Konkurs] Symfonia Mroku
11Wybór jest ciężki. Nasze gwiazdy muzyczne powinny założyć jakiś zespół naprawdę!
Numer 2 zdecydowanie wygrywa muzyką, numer 5 tekstem i klimatem.
Z ciężkim sercem głosuje na numer 5, gdzie numer dwa powinien dostać nagrodę dodatkową, bo według mnie zasłużył. I dodać te dwie pieśni do kanonu!
Numer 2 zdecydowanie wygrywa muzyką, numer 5 tekstem i klimatem.
Z ciężkim sercem głosuje na numer 5, gdzie numer dwa powinien dostać nagrodę dodatkową, bo według mnie zasłużył. I dodać te dwie pieśni do kanonu!
Licznik pechowych ofiar:
8
8
[Konkurs] Symfonia Mroku
13Zwycięzcą konkursu zostaje Mua! Gratulacje!
Dedykowaną dla niego nagrodą jest nieduża, mrocznoelfia, Kościana Harfa Ciszy - instrument, jak sama nazwa wskazuje, zbudowany z kości (choć nie wiadomo, czy Dandre będzie chciał wnikać w to, z jakiej istoty te kości pochodzą). Ma dźwięczną, zaskakująco głęboką barwę, jak na swoją wielkość. Granie na harfie skutkuje zniwelowaniem wszelkich efektów magicznych, zarówno stałych, jak i świeżo rzuconych zaklęć w otoczeniu dopóty, dopóki trwa melodia. Zasięg jej działania to krąg o promieniu pięciu metrów wokół grającego.
Pozostali uczestnicy otrzymują medal za udział w konkursie. Zapraszamy cieplutko do kolejnych nadchodzących wyzwań!
Dedykowaną dla niego nagrodą jest nieduża, mrocznoelfia, Kościana Harfa Ciszy - instrument, jak sama nazwa wskazuje, zbudowany z kości (choć nie wiadomo, czy Dandre będzie chciał wnikać w to, z jakiej istoty te kości pochodzą). Ma dźwięczną, zaskakująco głęboką barwę, jak na swoją wielkość. Granie na harfie skutkuje zniwelowaniem wszelkich efektów magicznych, zarówno stałych, jak i świeżo rzuconych zaklęć w otoczeniu dopóty, dopóki trwa melodia. Zasięg jej działania to krąg o promieniu pięciu metrów wokół grającego.
Pozostali uczestnicy otrzymują medal za udział w konkursie. Zapraszamy cieplutko do kolejnych nadchodzących wyzwań!