Przy okazji zbierania różnych informacji, chciałbym również opisać historię polskich TGF. Nikt jeszcze się nią nie zajął (przynajmniej nie ma takich informacji dostępnych w Internecie i opracowaniach naukowych), a powinniśmy zapisać jakoś tę wiedzę. Jeśli gry tekstowe nie zawsze mogą trwać i w końcu upadają, to zachowajmy chociaż nieco pamięci o nich, przekażmy ją przyszłym pokoleniom. Taka publikacja może też ułatwić innym badaczom zajęcie się tematem TGF w przyszłości – co przełoży się na większą przystępność zjawiska w sferze naukowej.
Poszukuję naprawdę każdych informacji. W tym temacie, mam nadzieję, że podzielicie się ze mną swoimi wspomnieniami i wiedzą. Zbierzemy wspólnie fragmenty historii TGF i złożymy je w całość, tworząc zarys przeszłości. Szczególnie interesują mnie:
1) Wasze osobiste przeżycia. Jakie PBFy i wydarzenia na nich najbardziej zapadły Wam w pamięć?
2) Historia gier tekstowych przed 2000 rokiem. Szczególnie – gry play-by-mail i play-by-chat, Wasze doświadczenia z MUDami, przechodzenie z formuły portali opartych na wielu światach, na formułę świata pojedynczego oraz informacje o środowiskach z jakich wywodzili się pierwsi gracze TGF (fani fantastyki? Tabletop RPG?).
3) Zmiany i rewolucje. Pamiętacie jakieś trendy, które się wyróżniały w historii TGF? Tworzone przez fora „koalicje” albo rozpady? Za każdą informację będę po stokroć wdzięczny.
4) Wszelakie e-ziny, gazety i radia tworzone przy portalach TGF (mam już archiwalne numery PBF Station)
Słyszałem też, że tutaj, na Herbii, mogę odnaleźć osobę, która stworzyła tę ankietę: https://docs.google.com/forms/d/1Bvrjhc ... rm_confirm
Jeśli macie namiary na tę osobę lub publikację jaką stworzyła z pomocą tej ankiety, to będę po tysiąckroć wdzięczny!
Z góry dziękuję Wam wszystkim za pomoc i mam nadzieję, że ten temat będzie również okazją do powspominania starych czasów, a może nawet dyskusji o tym jak zmieniała się cała społeczność graczy TGF na przestrzeni lat

PS: Opracowanie o Tekstowych Grach Fabularnych na pewno zostanie udostępnione wszystkim chętnym w formie artykułów lub większej publikacji w formacie .pdf.
PS2: Ten sam temat znaleźć możecie na innych forach. Nie gniewajcie się na mnie za tę kopiuj-wklejkę, po prostu nie było sensu bym pisał to samo innymi słowami na każdy z kilkunastu portali, których społeczność może mi pomóc w zbieraniu fragmentów historii TGF.